Bra att göra i trädgården - maj

Nu när vi går in i maj månad så är det ju olika i olika delar av landet. På en del platser är våren fullt igång medan det på andra platser ännu kan finnas lite snö. Tipsen idag är där det är mer vår än vinter, så får ni som bor norrut ta det när det blir bättre väder. 

Maj månad så är det bra att så samt reparera gräs. Så att gräsmattan blir fin till sommaren. Du som inte hunnit med att rensa i rabatterna ännu kan med göra det denna månad. Det är lättare att göra det innan all grönska slår ut.

I rabatterna sedan och runt träden kan du lägga ut kogödsel eller kompost. Passa även på att klippa bort döda grenar från häckar och prydnadsbuskar. Nu när löven börjar komma är det lätt att se vilka grenar som är döda. 

I södra delen av landet är maj månad perfekt tid för att börja plantera. Köp ny planteringsjord som du blandar med den gamla. Vattna igenom det du ska plantera innan du sätter ner det i jorden. Vattna rikligt även efter du planterat. Du kan även passa på att plantera jordgubbar nu. Plantera dem i mullrik och väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna.

Fundera även över trädgårdens sittplatser och kanske även ta fram trädgårdsmöblerna och se över dem. Trämöblerna kan behöva oljas in om du inte gjorde det i höstas. Även altanen kan oljas nu, efter att du gjort ren den.

 

8 May 2020