Tips för dig som ska planera trädgård

Intresset för trädgårdar är något som ökar hela tiden. Många känner att de vill ha en trädgård där de kan njuta av sommaren i Sverige, men även under andra årstider. Allt fler önskar sig stora altaner, mer stenar, pool, och mindre rabatter och annat som tar tid. Dock är det många som tycker det är svårt att veta hur man ska göra, hur man börjar och hur man ska tänka när man ska planera sin trädgård.

Från tanke till verklighet

Först och främst är det ju bra att fundera på vad det är du vill göra med din trädgård. Vad ska du använda den till? Ska trädgården vara en enda stor grön oas eller ska det finnas plats för lek och aktiviteter? Det är flera faktorer som påverkar hur du ska göra. Du måste ha ett syfte med din trädgård för att veta hur den ska se ut. Ta en stol, gå ut och sätt dig i din trädgård. Studera hur sol och skugga faller och fundera på vilka ytor du ska ha till vad. Skriv en lista på vad ni vill ha med i er trädgård.

När listan är klar är det bra att börja sortera bland era prioriteringar. Vad är det ni prioriterar allra först? Det är även ett måste att sätta en budget på vad allt får kosta. Oavsett om ni bygger ett nytt hus eller renoverar ett begagnat bör det finnas utrymme för trädgården i budgeten.

Hur ser du på trädgårdsarbete?

När du planerar din trädgård så måste du även planera in hur mycket trädgårdsarbete du kan tänka dig att göra. Vill du bara kunna sitta ute och njuta, med din bärbara dator och spela casino? Klicka här för att läsa en bra guide. Om du gillar att påta i rabatter och klippa gräs så är det ju helt ok att ha en massa sånt. Men om du inte vill lägga en massa tid på skötsel, så se då till att du skapar en lättskött trädgård helt enkelt.

Vad ska du ha för växter?

Om du vill ha blommor och växter i din trädgård, så är det bra att ha koll på vad som växer bra just där du bor. Kolla upp vad det är för zon, vad du har för jordmån med mera. Annars är ett bra tips att kika hos grannarna. Se vad de har för blommor, växter och träd. Det som funkar hos dem kommer att funka hos dig med. Det eftersom odlingsförhållandena är ungefär samma inom samma område. Du kan även se till att planera in det så att det passar den omkringliggande miljön.

Låt en trädgårdsexpert göra jobbet

Om du känner att du inte vill eller kan lägga tid på att göra din trädgård så finns ju alltid alternativet att anlita en trädgårdsanläggare eller trädgårdsarkitekt. De har kunskaperna om hur man på bästa sätt skapar en bra trädgård. Du kan ju få hjälp med allt från konsultation, hjälp med planeringen, eller att genomföra, köpa och plantera allt åt dig.

18 Jul 2020